Höstbrev Tegelladan – 2020

Höst på Grubbensringen

Föreningens traditionella julbrev får nu sällskap av ett höstbrev. Ambitionen är att styrelsen ska sammanfatta det som hänt i styrelsearbetet en gång i kvartalet framöver.

Trots Corona har styrelsearbetet kunnat löpa på som planerat under sommaren. Styrelsen använder nu Microsoft Teams för att dela dokument och ha digitala möten. Styrelsen har möte första tisdagen varje månad och alla medlemmar är välkomna att skicka in frågor eller förslag som man vill att styrelsen ska ta ställning till.

Vi har under sommaren installerat uppkopplade termometrar i fem lägenheter på valda ställen i huset. Termometrarna är kopplade till vårt värmesystem och på så sätt säkerställer vi att vi värmer upp huset effektivt. Om ni har problem med värmen i lägenheten så kontakta styrelsen – det kan bero på en mängd olika saker då vårt system för värme och ventilation är aningen komplicerat.

Äntligen är trapphusrenoveringen och lackering av våra ytterdörrar färdiga. Det blev ett riktigt lyft för hela huset.

Vi har också utfört en kontroll av våra tak och slutsatsen är att de är i prima skick och att inga större åtgärder som tex. målning behövs vilket var skönt.

Hissarna har också fått nya kablar då de gamla hade nått sin maximala livslängd så vi kan fortsatt känna oss trygga när vi tar hissen.

Trädgården har genomgått en rejäl upprustning. Dels har vi bytt trädgårdsentreprenör vilket gjorde att vi fick ner kostnaden för underhållet samtidigt som de fick i uppdrag att ”lyfta” trädgården. Det arbetet fortsätter under våren 2021 – vänta bara, trädgården kommer bli ännu finare. Tack också till de medlemmar som lagt tid med att klippa, rensa mossa, maskrosor och klöver ur gräsmattan mm.! Om någon i föreningen saknar trädgårdsarbete så finns det massor att göra men framförallt – SE TILL ATT VARA PÅ GÅRDEN OCH NJUT!

Nu när hösten vankas så glöm inte plocka in din grill från portiken – den mår inte bra av att stå ute och rosta, dessutom ser det skräpigt ut. För information så har styrelsen plockat bort en del brännbart material (grillkol etc.) som inte får förvaras tillsammans med grillarna, från portiken under sommaren – om någon vill ha tillbaka det så hör bara av er, det finns i säkert förvar.

Vi har bytt städbolag två gånger då vi var mycket missnöjda med vår leverantör. Första bytet visade sig inte bli vad som lovats men nu verkar vi vara på rätt väg. Den nya städfirman började nu efter sommaren. Också när det gäller städningen har vi sänkt kostnaden för städning samtidigt som vi ökat frekvensen på städningen. De renoverade trapphusen och målade golven i källargångarna gör också vår fastighet mer lättstädad.

Medlemmarnas renoveringar av kök och badrum fortsätter vilket ju är positivt – det gör att vår fastighet hålls modern och uppdaterad. Dock uppstår det ibland problem när vatten, avlopp och ventilation ska ändras – se till att ni kontaktar styrelsen innan ni börjar så kan kanske några av felen undvikas. Läs vad som gäller i trivselreglerna.

Köp elbilar! Vi har ju nu laddare på alla parkeringsplatser i garaget och då vi var ute i god tid så säkerställde vi att vi fick halva totalkostnaden för installationen betald av staten. Det känns bra – nu är det bara elbilarna som fattas.

I garaget har vi bytt tre avloppsrör, enligt experterna var det ett fabrikationsfel som gör att rören har rostat igenom trots att de bara är 20 år gamla. Avloppsdoften som har kunnat kännas i källaren och garaget bör nu vara ett minne blott. Tack till alla på MSG-sidan som avstod att använda avloppet under en hel dag – rörfirman var mycket tacksam!

Vi har alla våra kommersiella lokaler uthyrda och ingen av våra hyresgäster har fått problem som gjort att behövt hjälp med hyran under Coronaepidemin. Vi hoppas det fortsätter gå lika bra för våra hyresgäster framgent. Lokalen på Grubbensringen 8 blir ledig i början av nästa år då Arribatech som hyrt den har växt ur lokalerna och flyttar.

Under september sa vi upp vårt kontrakt med Riksbyggen som skött vår ekonomiska och tekniska förvaltning sedan föreningen skapades. Arbetet med att hitta en ny förvaltare har påbörjats. Ambitionen är att öka kvaliteten i förvaltningstjänsterna och samtidigt sänka kostnaderna.

Vi uppskattar verkligen att alla som bor i huset hjälps åt att hålla rent i våra soprum eller Återvinningsrum som det ju faktiskt är! Det är mer och mer sällan som soprumsansvarig i styrelsen behöver ta hand om kartonger som inte vikts ihop innan de slängts eller farligt avfall som färg och annat lämnas bland grovsoporna. BRA JOBBAT ALLIHOP! Senaste tiden verkar dock kartonganvändandet i fastigheten ökat med resultatet att vi kommer öka kartongåtervinningen med ett kärl – EXTRA viktigt att alla viker ihop sina kartonger innan de slängs så att det får plats mer!

Rensningen av cykelrummen blev en succé! Om någon saknar en cykel så finns det fortfarande möjlighet att höra av sig till styrelsen innan de säljs och pengarna går in i föreningens kassa. Alla som behöver sin cykel tillgänglig till vardags kan nu komma in och ut med den utan att behöva klättra och bära. Tänk på att om ni inte använder er cykel regelbundet så uppskattas det om den kan förvaras i lägenhetsförrådet istället för att ta upp plats i cykelrummen.

Fortfarande pågår arbetet att hitta en entreprenör som vill renovera våra balkongräcken och en firma som kan inspektera om våra fönster behöver målas.

Den OVK (obligatorisk besiktning av ventilation) som påbörjades i våras men pausades pga. Corona är nu igång igen och kommer slutföras så fort det går.

Renoveringen av Trygghansahuset går vidare och vi tillsammans med de andra föreningarna i området får löpande information från byggherren om vilka arbeten som planeras och när det eventuellt kan bli störningar. Vi kommer löpande publicera information om det på hemsidan för den som är intresserad. Tillbyggnaden på taket är fortfarande föremål för överklagande och föreningen är kallad till tingsrättsförhandling i ärendet under hösten.

Några boende i ”Ringen” har sammankallat alla bostadsrättsföreningarna i St. Eriks området för ett möte där det ska diskuteras att föreningarna går samman och skapar en ”förening för St. Eriksområdets bevarande”. Bakgrunden är rivningen av Ögonsjukhuset och förslaget på nybyggnation på platsen. Representanter från styrelsen i vår förening kommer vara med på mötet.

Ni som ännu inte prenumererar på nyheter om föreningen på hemsidan bör göra det snarast. Det är sedan något år tillbaka vår huvudsakliga informationskanal. Ni registrerar er e-mailadress här på hemsidan!

Ha en fin fortsatt höst så hörs vi igen när det är dags för ett ”Vinterbrev”.

/Styrelsen (med Niklas Johnsson vid pennan)